Cynk – właściwości, działanie i zastosowanie. Czy stosowanie cynku na przeziębienie to dobry pomysł?
Cynk w organizmie człowieka stanowi jeden z głównych pierwiastków śladowych. Jego właściwy poziom warunkuje m.in. prawidłową odporność organizmu, podziały i różnicowanie komórek, jak i procesy związane ze starzeniem się organizmu. Cynk pełni ważną rolę jest on składnikiem wielu enzymów, białek oraz bierze udział w spermatogenezie i syntezie hormonów steroidowych. Nic więc dziwnego, że niedobór cynku prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, podobnie jak nadmiar pierwiastka. Jakie są najlepsze źródła cynku w diecie, pozwalające zachować odpowiedni poziom tego mikroelementu, a tym samym dobre zdrowie. Kiedy warto suplementować cynk i jaki preparat wybrać?
- Cynk – rola w organizmie
- Cynk ranking suplementów diety
- Prozdrowotne właściwości cynku, czyli kiedy warto sięgać po cynk na zdrowie i lepsze samopoczucie?
- Objawy niedoboru cynku i jego skutki zdrowotne
- Objawy nadmiaru cynku i konsekwencje jego przedawkowania
- Źródła cynku w diecie – w jakich produktach jest cynk?
Cynk – rola w organizmie
Chociaż dzienne zapotrzebowanie organizmu na cynk jest niewielkie i w przypadku dorosłego człowieka wynosi zaledwie 10-15mg, to jest to pierwiastek niezwykle ważny dla funkcjonowania wielu układów i procesów biochemicznych. Brak jest mechanizmów odpowiedzialnych za wewnątrzustrojowe wytwarzanie i magazynowanie cynku. Dlatego też podaż cynku musi odbywać się regularnie wraz z pożywieniem, bądź w określonych przypadkach w formie suplementów. Warto mieć na uwadze, że na wchłanianie cynku w przewodzie pokarmowym, głównie jelicie cienkim, wpływa wiele czynników, m.in. nadmiar błonnika, fitynianów czy zaburzenia trawienia
Dlaczego prawidłowy poziom cynku w organizmie ma znaczenie?
Ogromną rolę odgrywa cynk w procesach enzymatycznych, uczestnicząc w funkcjonowaniu ponad 300 enzymów, które regulują najważniejsze procesy życiowe, takie jak:
- cynk w syntezie DNA i RNA,
- cynk w syntezie hormonów i produkcji białek,
- cynk w procesach regeneracji komórek i gojenia się tkanek,
- cynk jako antyoksydant pomaga w utrzymania równowagi oksydacyjnej,
- cynk w procesach rozwoju i wzrostu, zwłaszcza u dzieci i młodzieży.
Jeśli chodzi o procesy enzymatyczne, pełni on różną rolę. Wyróżnia się cynk jako kofaktor enzymów, czyli element niezbędny do aktywacji danego procesu, bądź składnik danego enzymu. Ogromną rolę odgrywa cynk w metabolizmie białek i cukrów, jak i wytwarzaniu oraz żywotności spermy. Tylko odpowiedni poziom cynku w organizmie może zapewnić zdrowie i dobre samopoczucie. Nic wiec dziwnego, że przyjmowanie cynku w formie żywności bogatej w ten pierwiastek, jak i suplementów diety stało się w ostatnim czasie tak bardzo popularne.
Cynk w układzie nerwowym, krążenia, w syntezie białek i hormonów- jak cynk wpływa na pracę organizmu?
Właściwe stężenie cynku wpływa na pracę wielu układów w organizmie. Pierwiastek ten jest ważny m.in. dla funkcjonowania układu nerwowego. Reguluje przewodnictwo synaptyczne i wpływa na działanie neuroprzekaźników, takich jak glutaminian czy GABA, uczestniczy w procesach uczenia się, zapamiętywania i koncentracji. Jego wpływ na ośrodkowy system nerwowy wiąże się również z ochroną neuronów przed działaniem wolnych rodników. Cynk pomaga utrzymać dobrą kondycję psychiczną i neurologiczną, a jego niedobór może prowadzić do zaburzeń nastroju, depresji, problemów z funkcjami poznawczymi, czy nasileniem się procesów neurodegeneracyjnych, stojących u podłoża choroby Alzheimera.
Cynk w chorobach układu krążenia również jest niezwykle ważny. Jako silny antyoksydant chroni komórki śródbłonka przed uszkodzeniami i tworzeniem się blaszek miażdżycowych, ale również wpływa na elastyczność ścian naczyń krwionośnych, jak i poziom cholesterolu. Cynk w układzie sercowo-naczyniowym na odpowiednim poziomie może zmniejszać ryzyko miażdżycy, nadciśnienia, czy też innych schorzeń kardiologicznych.
Cynk w syntezie białek strukturalnych oraz enzymatycznych to niezwykle ważna rola tego mikroelementu w funkcjonowaniu niemal całego organizmu ludzkiego. Co więcej, cynk wspiera gojenie ran i regenerację tkanek poprzez stymulację proliferacji komórek nabłonkowych i kolagenu. Pierwiastek ten ma wpływ na wiele procesów anabolicznych, również tych związanych z gospodarką hormonalną. Wspomaga produkcję insuliny, hormonów tarczycy, a także testosteronu i estrogenów, co czyni cynk w chorobach układu rozrodczego ważnym składnikiem diety i suplementacji.
Jakie znaczenie ma cynk w układzie odpornościowym?
Cynk wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Szczególnie ważna jest rola cynku w kształtowaniu komórkowej i humoralnej odpowiedzi immunologicznej. Jest ona związana chociażby z:
- wspomaganiem dojrzewania i aktywność limfocytów T, warunkujących prawidłową komórkową odpowiedź immunologiczną na działanie patogenów chorobotwórczych,
- uczestnictwem w wytwarzaniu przeciwciał,
- wykazuje działanie zarówno przeciwwirusowe, jak i przeciwbakteryjne,
- wspiera prawidłową funkcję błon śluzowych, czyli pierwszej bariery ochronnej organizmu przed patogenami.
Niedobór cynku prowadzi do osłabienia odporności, zwiększonej podatności na infekcje i spowolnienia rekonwalescencji. Warto sięgać po ten mikroelement w okresach zwiększonej zachorowalności (jesienią i zimą). Zwiększone dostarczanie cynku w tym czasie może skrócić czas trwania infekcji oraz złagodzić ich przebieg.
Cynk ranking suplementów diety
- Biocanto Rutinum C - połączenie witaminy C, rutyny, cynku i selenu dla wsparcia funkcjonowania układu odpornościowego.
- Naturell Cynk organiczny + C - cynk w dawce 15 mg z witaminą C do stosowania w okresie infekcyjnym.
- Bio-Cynk 15 mg - dla uzupełnienia codziennej diety w cynk i wsparcia m.in. zdrowia skóry, włosów i paznokci.
- Zilavir - bogata kompozycja składników, w tym cynk i laktoferyna, które wspomagają organizm w sezonie infekcyjnym.
- NATURELL Cynk + witamina C dla dzieci - cynk w formie tabletek do rozgryzania i żucia od 3. roku życia.
Prozdrowotne właściwości cynku, czyli kiedy warto sięgać po cynk na zdrowie i lepsze samopoczucie?
Cynk jako pierwiastek śladowy jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania niemal całego organizmu i wykazuje niezwykle szerokie spektrum działania prozdrowotnego, a stan niedoboru cynku mocno daje się odczuć na co dzień. W końcu cynk wspiera układ odpornościowy, przyspiesza regenerację tkanek, reguluje pracę układu nerwowego oraz wpływa na równowagę hormonalną. Bierze również udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów, a także uczestniczy w procesach podziałów komórkowych. Ze względu na swoje właściwości cynk wykazuje działanie niezwykle korzystne na wiele układów. Kiedy szczególnie warto sięgać po cynk?
Jak wpływa cynk na skórę, włosy i paznokcie? Suplementacja cynk w chorobach skóry
Cynk w chorobach dermatologicznych jest szeroko stosowany, m.in. ze względu na swój udział w syntezie kolagenu, działaniu antyoksydacyjnemu i wpływowi na regenerację tkanek, co ma duże znaczenie w przypadku gojenia ran, oparzeń i stanów zapalnych. Niedobór tego pierwiastka często manifestuje się suchością, łuszczeniem, trądzikiem lub opóźnionym gojeniem ran. Dużą popularnością cieszy się cynk w leczeniu trądziku. Często stosowany jest on jako uzupełnienie leczenia podstawowego i odpowiedniej pielęgnacji. Pierwiastek ten reguluje wydzielanie sebum, ograniczając powstawanie zmian trądzikowych. Działa także przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Zbilansowana dieta bogata w cynk sprawdza się nie tylko u pacjentów z trądzikiem, ale również u tych zmagających się z łuszczycą, egzemą i AZS.
Nie tylko w dermatologii, ale cynk w kosmetologii również stanowi ważny składnik, szczególnie kontekście suplementacji. Wzmacnia cebulki, ograniczając wypadanie włosów, wpływa na ich prawidłowy wzrost i pigmentację. Poprawia strukturę paznokci, zapobiegając ich łamliwości. Nic więc dziwnego, że preparaty na skórę, włosy i paznokcie często zawierają w swoim składzie właśnie cynk.
Cynk w ciąży i okresie przedkoncepcyjnym
Cynk odgrywa istotną rolę w zdrowiu prokreacyjnym kobiet i mężczyzn. U kobiet wpływa na owulację i utrzymanie ciąży, a u mężczyzn ważny jest cynk w wytwarzaniu spermy. Pierwiastek ten wpływa na produkcję i ruchliwość plemników. Obniżone stężenie cynku w organizmie ciężarnej może niekorzystnie wpływać na rozwój płodu i przebieg ciąży, zwiększając ryzyko poronień i przedwczesnych porodów.
Cynk a odporność. Czy warto suplementować cynk w okresie przeziębienia i grypy?
Cynk jako mikroelement stanowi bardzo ważne wsparcie układu odpornościowego. Często jest on składnikiem preparatów na odporność oraz wspierających organizm podczas infekcji. Odpowiednia zawartość cynku w organizmie człowieka:
- skraca czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych,
- zmniejsza nasilenie objawów przeziębienia,
- wspiera produkcję przeciwciał i aktywność limfocytów T,
- hamuje replikację niektórych wirusów RNA (np. rinowirusów).
Rola cynku w cukrzycy i regulacji poziomu glukozy we krwi
Cynk wpływa na gospodarkę węglowodanową poprzez kilka istotnych mechanizmów:
- uczestniczy w syntezie i magazynowaniu insuliny w trzustce,
- zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę,
- działa antyoksydacyjnie, chroniąc komórki β trzustki przed wolnymi rodnikami,
- może wspierać gojenie ran u osób z cukrzycą.
Cynk w chorobach metabolicznych związanych z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej jest bardzo ważny. Niestety u diabetyków często pojawia się jego niedobór, co przyczynia się do pogłębienia zaburzeń metabolicznych. Z kolei suplementacja cynkiem w połączeniu z chromem i witaminą B6, może korzystnie wpływać na kontrolę glikemii.
Cynk w chorobach neurologicznych i psychiatrycznych
Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Uczestniczy w przewodnictwie synaptycznym, wpływa na aktywność neuroprzekaźników (dopaminy, serotoniny, GABA) i chroni neurony przed stresem oksydacyjnym. Przez co wspiera procesy uczenia się i zapamiętywania, poprawia koncentrację i nastrój, uczestniczy w produkcji melatoniny, wspomagając sen. Ma on również potencjalne znaczenie w terapii depresji, schizofrenii i choroby Alzheimera. Pojawiają się doniesienia, że niedobór cynku wpływa na zaburzenia emocjonalne, zwiększoną apatię i stany lękowe.
W jakich innych problemach zdrowotnych utrzymanie prawidłowego poziomu cynku ma znaczenie?
Jak już wielokrotnie wspominano, cynk ma ogromny wpływ na funkcjonowanie niemal całego organizmu. Jego odpowiedni poziom jest istotny również w przypadku anemii, ponieważ wspiera wchłanianie żelaza i syntezę hemoglobiny. Cynk w chorobach układu hormonalnego wspomaga funkcjonowanie tarczycy i gruczołów płciowych. Cynk w chorobach serca i naczyń krwionośnych korzystnie wpływa na profil lipidowy i działa antyoksydacyjnie. Z kolei cynk w chorobach układu kostnego wspomaga mineralizację kości, tym samym stanowi istotny element w profilaktyce i uzupełnieniu leczenia osteoporozy. Brak właściwego stężenia, a szczególnie długotrwały niedobór cynku niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne, odbijające się na funkcjonowaniu niemal całego organizmu.
Objawy niedoboru cynku i jego skutki zdrowotne
Cynk na bieżąco zużywany jest w procesach metabolicznych i nie jest on magazynowany w organizmie. Największe jego stężenie oznacza się w mięśniach i kościach (ok. 85% całkowitej zawartości), a także w wątrobie i skórze (ok. 11%). Gdy występuje niedobór cynku, może mieć on charakter pierwotny (dieta uboga w cynk) lub wtórny (zaburzony proces wchłaniania cynku z przewodu pokarmowego lub zwiększone zapotrzebowanie na pierwiastek). Problemem diagnostycznym są na pewno mało specyficzne i stopniowo rozwijające się objawy niedoboru cynku.
Jakie są przyczyny niedoboru cynku?
Najważniejsze źródła cynku w diecie to mięso i owoce morza. Stąd też cynk w diecie wegańskiej powinien być regularnie uzupełniany o alternatywne źródła. Przyczyny jego niedoboru mogą być związane z niewystarczającą podażą pierwiastka lub z zaburzeniami wchłaniania cynku w jelicie. Wśród najczęstszych przyczyn niedoboru cynku wyróżnia się:
- Dieta uboga w produkty zwierzęce,
- Dieta wysokobłonnikowa, wegańska lub wegetariańska – zawarty w produktach zbożowych i roślinach strączkowych kwas fitynowy zmniejsza wchłanianie cynku z pożywienia,
- Zaburzenia wchłaniania jelitowego – np. celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego,
- Choroby wątroby, nerek lub trzustki w przebiegu których występuje zwiększone wydalanie lub upośledzona absorpcja cynku,
- Okresy zwiększonego zapotrzebowania na pierwiastek, na niedobór cynku narażone są chociażby kobiety w ciąży, karmiące piersią, młodzież w okresie dojrzewania, czy pacjenci w okresie rekonwalescencji po chorobie,
- Nadużywanie alkoholu, który utrudnia wchłanianie i przyspiesza utratę pierwiastka,
- Stosowanie niektórych leków (diuretyki tiazydowe, inhibitory ACE, leki przeciwdrgawkowe).
Cynk – objawy niedoboru
Niedobory cynku objawiają się szeregiem mało specyficznych objawów, wśród których można wyróżnić:
- Niedobory odporności organizmu, a co za tym idzie większa podatność na infekcje, trudności w gojeniu ran, czy aft i owrzodzeń w jamie ustnej,
- Łamliwość paznokci, wypadanie włosów, problemy skórne (łuszczenie, trądzik, egzemy),
- Zaburzenia smaku, węchu, apetytu,
- Obniżone libido i płodność- cynk w zdrowiu reprodukcyjnym ma ogromne znaczenie zwłaszcza u mężczyzn,
- Uczucie zmęczenia, problemy z koncentracją i pamięcią,
- Opóźniony wzrost i dojrzewanie u dzieci.
Skutki niedoboru cynku
Cynk ma ogromny wpływ na wiele układów i narządów. Z kolei niedobór cynku prowadzi do poważnych zaburzeń metabolicznych i immunologicznych. Ma on również znaczenie w patogenezie niektórych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby autoimmunologiczne, miażdżyca, stany zapalne skóry, depresja czy choroby neurodegeneracyjne. Ze względu na szereg mało specyficznych objawów związanych z niedoborem pierwiastka można wykonać badanie poziomu cynku w surowicy krwi. Nie jest to oznaczenie rutynowe. Zwykle przeprowadza się je w określonych przypadkach.
Objawy nadmiaru cynku i konsekwencje jego przedawkowania
Raczej nie ma możliwości spożycia nadmiernej ilości cynku, jeśli jego jedyne źródło stanowi dieta. Co innego gdy pierwiastek ten jest suplementowany. Przyczyny nadmiaru cynku mają związek z przyjmowaniem tego pierwiastka w formie suplementów diety w ilości powyżej 40 mg na dobę. Cynk – objawy nadmiaru: początkowo mogą pojawić się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, tj. nudności, bóle brzucha, wymioty, czy biegunka, jak również metaliczny posmak w ustach. Z kolei długotrwałe przedawkowanie przyczynia się do ograniczenia wchłaniania innych pierwiastków, głównie miedzi i żelaza oraz niesie za sobą ryzyko anemii. Nadmierne przyjmowanie cynku przez dłuższy czas może również wpływać niekorzystnie na mikrobiotę jelitową, obniżać poziom cholesterolu HDL, jak i osłabiać odporność organizmu.
Źródła cynku w diecie – w jakich produktach jest cynk?
Najlepiej wchłanialny cynk w żywności znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Wówczas przyswajalność pierwiastka wynosi średnio 30-50%. Natomiast w przypadku produktów pochodzenia roślinnego jest to zaledwie 10-20%. W celu zwiększenia biodostępności cynku, przygotowując potrawy z wykorzystaniem roślin, można stosować takie techniki jak: moczenie, fermentacja, czy kiełkowanie, które mają na celu rozkład fitynianów, utrudniających wchłanianie cynku z przewodu pokarmowego.
Jakie są najważniejsze źródła cynku w diecie?
Cynk – źródła w pożywieniu:
- Owoce morza – ostrygi, małże, kraby, krewetki,
- Mięso – wołowina, cielęcina, drób, wątróbka,
- Jaja,
- Nasiona i orzechy – pestki dyni, słonecznik, orzechy nerkowca,
- Produkty pełnoziarniste,
- Rośliny strączkowe – soczewica, ciecierzyca, fasola,
- Produkty mleczne – sery dojrzewające, jogurty naturalne.
Cynk – suplementacja. Czy warto wybierać cynk organiczny czy nieorganiczny?
Cynk w suplementach diety dostępny jest powszechnie na rynku. Stanowi samodzielny składnik preparatów, ale można spotkać go również w połączeniu z witaminą C i rutyną, w preparatach wspomagających organizm w okresie przeziębienia (np. Biocanto Rutinum C), w suplementach na mocne włosy i paznokcie, czy zdrową skórę. Przyswajalność cynku jeśli chodzi o suplementy diety jest wyższa jeśli jego składnikiem jest sól organiczna cynku, np. glukonian, cytrynian, czy pikolinian cynku. Mają one wyższą biodostępność i co ważne są lepiej tolerowane przez przewód pokarmowy, rzadziej wywołują działania niepożądane (np. nudności). Zalecana dobowa podaż cynku dla dorosłej kobiety wynosi 8 mg, natomiast dla mężczyzn- 11 mg. Stąd też w profilaktyce zwykle stosuje się 10-15 mg/dobę, a w okresach zwiększonego zapotrzebowania organizmu (infekcje, okres rekonwalescencji) 20-30 mg/dobę.
Bibliografia
- Zielińska-Pisklak M., Szeleszczuk Ł., Kuras M.; Rola witaminy C i cynku we wspomaganiu układu odpornościowego; Lek w Polsce 2013; 23(11): 64-71.
- Szcześniak M., Grimling B., Meler J.; Cynk – pierwiastek zdrowia; Farm Pol. 2014; 70(7): 363-366.
- Gapys B., Raszeja-Specht A., Bielarczyk H.; Rola cynku w procesach fizjologicznych i patologicznych organizmu; Diagn Lab 2014; 50(1): 45-52.
- Zdrojewicz Z., Wiśniewska A.; Rola cynku w seksualności mężczyzn; Adv Clin Exp Med 2005; 14(6): 1295–1300.
- Mońka I., Wiechuła D.; Znaczenie cynku dla organizmu ludzkiego w aspekcie suplementacji tego pierwiastka; Ann. Acad. Med. Siles. (online) 2017; 71: 314–325.
Uwaga, artykuł nie stanowi porady medycznej, ani opinii farmaceuty lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pytającego. Uzyskane informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.




