Produkty
Artykuły
Fenyloketonuria (PKU) to jedna z częstszych wrodzonych wad metabolizmu. Występuje na świecie około 1:24000 urodzeń, co daje około 0,45 miliona osób, w Polsce 1:7000-1:8000. Fenyloketonuria jest chorobą uwarunkowaną jednogenowo, co oznacza, że do jej wystąpienia prowadzi uszkodzenie (mutacja) jednego genu. Jest to gen hydroksylazy fenyloalaniny (PAH), znajdujący się na chromosomie 12. Każdy człowiek posiada w swoim genomie (informacja genetyczna zawarta we wszystkich komórkach organizmu) 2 kopie tego samego genu – jedną od matki, drugą od ojca.
Sok oraz inne przetwory aroniowe od lat cenione są za wysoką wartość odżywczą. Roślinie tej przypisuje się właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwcholesterolowe i przeciwnowotworowe. Jaki jest aktualny stan wiedzy na temat działania leczniczego aronii? Dlaczego warto spożywać jej owoce i w jakich przypadkach należy zachować ostrożność przy suplementacji?
Erytrol, często ukryty za symbolem E 968, uważany jest za najlepszy zamiennik cukru. Niemalże nie zawiera kalorii, a po jego spożyciu nie dochodzi do nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Czy erytrol rzeczywiście jest najzdrowszym cukrem świata? Jak działa na ludzki organizm i kiedy warto zastąpić nim tradycyjny cukier?
Wysoka zawartość jodu dotyczy przede wszystkim wód oceanicznych i wód morskich. W związku z tym ryby, owoce morza i glony stanowią cenne, naturalne źródła tego związku. Niedobór jodu w diecie powoduje niedoczynność tarczycy. Czy nadmierna spożycie jodu jest równie szkodliwe? Jaką rolę w organizmie pełni jod i kiedy konieczne jest przyjmowanie płynu Lugola?
Wprowadzenie żywności medycznej warto rozważyć u pacjentów, u których przyjmowanie standardowych produktów spożywczych nie zaspokaja ich potrzeb dietetycznych. Czym dokładnie jest żywność specjalnego przeznaczenia medycznego? Czym różni się od suplementów diety i leków? Dla których grup chorych ma największe znaczenie?
Olej z czarnuszki zaleca się stosować przy atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy, cukrzycy, nadciśnieniu i spadkach odporności. Rzeczywiście, potwierdzono skuteczność tego produktu w niektórych z tych wskazań. Jakie właściwości lecznicze posiada olej z czarnuszki? Jak go stosować i na co zwrócić uwagę decydując się na jego zakup?
Ksylitol jako naturalny słodzik o niższej od zwykłego cukru kaloryczności rekomendowany jest dla cukrzyków i osób odchudzających się. Jakie jeszcze właściwości ma tzw. cukier brzozowy, jak wykorzystywany jest w przemyśle i jak wypada na tle innych popularnych słodzików?
Grillowane potrawy mogą mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Co można zrobić, aby grillowanie było nie tylko przyjemne, ale i zdrowe? Radzi ekspert medicare.pl.
Nasiona lnu, czyli siemię lniane, jest znane z wielu wspaniałych właściwości. Czy wiesz, dlaczego może przydać się także twojemu organizmowi? Opowiada o tym ekspert medicare.pl.
Wybierając w sklepie tłuszcz musimy zastanowić się, do jakiego typu potraw będziemy chcieli go użyć. Należy też pamiętać o tym, że niekoniecznie najważniejsze jest to, co o danym produkcie napisał producent. Również cena nie zawsze świadczy o jakości – podpowiada czytelnikom medicare.pl Wanda Baltaza, dietetyczka.
Arbuzy są chętnie spożywane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, szczególnie podczas upałów. Jakie składniki odżywcze znajdują się w miąższu arbuza, a jakie w jego pestkach? Dlaczego warto jeść arbuzy i czy diabetycy również mogą je spożywać?