Spis treści
Opis Przeciwwskazania / Informacje o bezpieczeństwie Skład Zalecana porcja
Opis Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w
hipoproteinemii (
zmniejszenie stężenia białek we krwi ), w szczególności w przypadku:
- oparzeń,
- zaburzenia gojenia ran, odleżyn,
- nadmiernej utraty białka z wydzielinami oraz wydalinami ustrojowymi
Stanowi dodatkowe źródło białka dla pacjentów, u których naturalna
dieta nie pokrywa zapotrzebowania na białko . Może być stosowany u pacjentów, u których zalecana jest ograniczona podaż sodu, potasu i fosforu. Zawiera niewielką ilość tłuszczu, posiada neutralny smak, może być dodawany do potraw lub napój - nie zmienia ich smaku.
Produkt bezglutenowy.
Przeciwwskazania / Informacje o bezpieczeństwie Nie stosować u pacjentów wymagających diety z ograniczoną zawartością białka. Nie stosować u pacjentów z galaktozemią. Produkt
nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego . Stosować pod nadzorem lekarza. Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat.
Skład SKŁAD na 100 ml Wartość energetyczna
kj/kcal 1580/373Białko g 88,5 Węglowodany (laktoza) g <1,5 Tłuszcz g 1,6 Składniki mineralne mg 30 Na mg 50 Cl mg 100 Ca mg 1350 P mg 700 Mg mg 20 Osmolarność (roztw. 10%) mOsmol/l 30
**Substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: białko mleka krowiego, lecytyna sojowa.**
Zalecana porcja Dawkowanie powinno być określone przez lekarza lub dietetyka
Może być dodawany zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw i napojów. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, w chłodnym, suchym miejscu. Nie przechowywać w lodówce.
Przygotowaną porcje pokarmu spożyć w ciągu 2 godzin . Puszka zawiera miarkę do odmierzania proszku.
1 płaska miarka = 2,5 g = 2,2 g białka
Jak wprowadzać do diety chorego proszek wysokobiałkowy Protifar?
Dzienne dawkowanie produktu powinno być określone przez lekarza lub dietetyka i dopasowane do stanu i możliwości żywieniowych chorego. Protifar należy wprowadzać stopniowo do jadłospisu chorego, obserwując jego reakcję na produkt, np. czy pojawiają się biegunki, wymioty lub inne objawy. Dla przykładu – jeśli zalecana dzienna dawka wynosi 30 g (3x10 g), wówczas pierwszego dnia warto dodać do posiłku 5 g, następnego – 10 g i stopniowo zwiększać aż do 30 g dziennie. Preparat należy tak wkomponować w jadłospis, aby zalecona dawka była równomiernie rozłożona na posiłki w ciągu całego dnia.
Czy proszek dietetyczny Protifar można dodawać do ciepłych potraw?
Proszek Profitar może być dodawany zarówno do zimnych, ciepłych, jak i gorących potraw i napojów. Dobrze się w nich rozpuszcza, nie zmieniając ich smaku i zapachu. Preparat wysokobiałkowy można nawet gotować z potrawą – nie powoduje to zmiany jego właściwości.
Czy Protifar można podawać pacjentom ze zbyt niską masą ciała?
Tak, preparat wysokobiałkowy Protifar może być stosowany u pacjentów w celu zwiększenia masy ciała, musi jednak być umiejętnie wkomponowany w zbilansowaną i zróżnicowaną dietę. W takich przypadkach należy go podawać wyłącznie pod kontrolą lekarza.