Jak sobie poradzić z ciągłą potrzebą jedzenia słodyczy? Nie jest to łatwe, bo cukier uzależnia nawet bardziej niż narkotyki lub alkohol – mówi Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny, ekspert medicare.pl..
Kategorie
Tych drugich nie wolno jednak stosować na własną rękę. Ich zażywanie należy skonsultować z lekarzem, dietetykiem lub farmaceutą. Co zawiera suplement na cukrzycę?
Opracowano wiele suplementów dla cukrzyków. Poszczególne preparaty różnią się zawartością i działaniem. Pozwala to dopasować je do indywidualnych potrzeb organizmu. Warto zaznaczyć, że dieta dla diabetyków wiąże się z wykluczeniem wielu owoców. Posiadają one wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie są wskazane. Z drugiej strony ich ograniczona podaż w diecie prowadzi do niedoboru substancji odżywczych. Należy dostarczyć je z zewnątrz, sięgając po suplementy na cukrzycę. Wiele z nich zawiera witaminy C i E. Odgrywają one ważną rolę w profilaktyce chorób serca, jednocześnie zwalczają stres oksydacyjny. Wykazano również, że witamina C niweluje stężenie cukru we krwi.
Naturalny suplement na cukrzycę często zawiera składniki takie jak:
Jak sobie poradzić z ciągłą potrzebą jedzenia słodyczy? Nie jest to łatwe, bo cukier uzależnia nawet bardziej niż narkotyki lub alkohol – mówi Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny, ekspert medicare.pl..
Cukrzyca typu 2 najczęściej rozwija się u dorosłych. W ciągu ostatnich lat, widać jednak ciągły wzrost zachorowań wśród osób młodszych - także dzieci i młodzieży. Co możemy zrobić, aby zapobiec cukrzycy typu 2? Jaka dieta jest odpowiednia dla diabetyków?
Ksylitol jako naturalny słodzik o niższej od zwykłego cukru kaloryczności rekomendowany jest dla cukrzyków i osób odchudzających się. Jakie jeszcze właściwości ma tzw. cukier brzozowy, jak wykorzystywany jest w przemyśle i jak wypada na tle innych popularnych słodzików?
Laktoferyna jest białkiem występującym w płynach ustrojowych i wydzielinach śluzowych ssaków. Największe stężenie laktoferyny znajduje się w mleku kobiet karmiących, ale spotkać można ją również w łzach, ślinie wielu narządach, osoczu krwi oraz neutrofilach. Znana jest z różnego rodzaju aktywności. Do tej pory w wielu badaniach udowodniono m.in. przeciwbakteryjne działanie laktoferyny, jak również immunoregulacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Przypisuje się jej również korzystne efekty w profilaktyce i zwalczaniu nowotworów. Wiele z mechanizmów jej działania podlega wciąż badaniom. Niezwykle interesującą kwestią jest to, w jaki sposób pojedyncze białko może charakteryzować się tak szerokim wachlarzem aktywności. Kiedy zatem warto sięgać po produkty z laktoferyną i jakie korzystne efekty można uzyskać z ich regularnego stosowania?
Znając indeks glikemiczny produktu wiemy jak szybko po jego spożyciu rośnie poziom glukozy we krwi. Jak możemy wykorzystać tą wiedzę? Jakie czynniki mają wpływ na wartość indeksu glikemicznego? Które produkty spożywcze mają niski IG, a które wysoki?