Znając indeks glikemiczny produktu wiemy jak szybko po jego spożyciu rośnie poziom glukozy we krwi. Jak możemy wykorzystać tą wiedzę? Jakie czynniki mają wpływ na wartość indeksu glikemicznego? Które produkty spożywcze mają niski IG, a które wysoki?
Kategorie
Znając indeks glikemiczny produktu wiemy jak szybko po jego spożyciu rośnie poziom glukozy we krwi. Jak możemy wykorzystać tą wiedzę? Jakie czynniki mają wpływ na wartość indeksu glikemicznego? Które produkty spożywcze mają niski IG, a które wysoki?
Jest jedną z głównych przyczyn zgonu, a zachorowań na nią z roku na rok jest coraz więcej. Jakie mogą być pierwsze objawy tej choroby? Czy można zapobiec jej rozwojowi?
Ksylitol jako naturalny słodzik o niższej od zwykłego cukru kaloryczności rekomendowany jest dla cukrzyków i osób odchudzających się. Jakie jeszcze właściwości ma tzw. cukier brzozowy, jak wykorzystywany jest w przemyśle i jak wypada na tle innych popularnych słodzików?
Jak sobie poradzić z ciągłą potrzebą jedzenia słodyczy? Nie jest to łatwe, bo cukier uzależnia nawet bardziej niż narkotyki lub alkohol – mówi Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny, ekspert medicare.pl..
Cukrzyca typu 2 najczęściej rozwija się u dorosłych. W ciągu ostatnich lat, widać jednak ciągły wzrost zachorowań wśród osób młodszych - także dzieci i młodzieży. Co możemy zrobić, aby zapobiec cukrzycy typu 2? Jaka dieta jest odpowiednia dla diabetyków?